Exterior San Miguel de Escalada

Exterior San Miguel de Escalada
Làmina nºXXXIX dins Iglesias Mozárabes, arte español de los siglos IX a XI.

miércoles, 8 de mayo de 2013

10-.Conclusions



En aquest treball, s’ha volgut explicar l’edifici de San Miguel de Escalada, una arquitectura monacal del segle X, que es va desenvolupar a Gradefes (Lleó).
S’ha explicat com el moment de la construcció d’aquest immoble és un període de lluites continues degut a les ànsies de conquesta de territoris, tant per part dels cristians amb els musulmans (l’anomenada “Reconquesta”); però també lluites internes pel poder entre els mateixos cristians.
 
Durant aquest període i degut a les noves conquestes es du a terme un procés de repoblació, la qual anirà lligada a noves construccions urbanes i defensives. Dins aquests nuclis poblacionals trobarem diferents divisions dels habitants, ja siguin musulmans, cristians, jueus i els cristians conversos al Islam, aquests darrers ens interessaran perquè seran ells qui aprofitaran formes i costums de la religió islàmica i les adaptaran a la cristiana i aplicaran als seus edificis religiosos una vegada el islamisme els persegueixi. Serà ara quan sorgirà l’art mossàrab.

San Miguel de Escalada és un dels exemples d’aquesta arquitectura “de fugida”, promoguda pel monarca Alfons III el Magne i a favor de l’Abat Alfons, i consagrat pel bisbe Genadio, per a que fos un edifici monacal dedicat a l’Arcàngel Sant Miquel.

Aquesta construcció, ja va ser important al moment de la seva consagració (913), sinó que durant el regnat de Ramir III es va posar al nivell de patronatge reial, i amb anterioritat, i com estudis recents estan demostrant, el mateix emplaçament havia estat dedicat com a espai cementirial durant el segle VII. Aquest darrer aclariment és important, ja que remarca la importància del lloc com a espai sagrat.
Quant a l’edifici com a arquitectura, s’han especificat les seves característiques intrínseques i s’ha comparat amb arquitectures similars com poden ser Sant Martí de Villamoros o Santa María de Bamba, entre d’altres; però sempre s’ha volgut deixar clar que l’església de San Miguel de Escalada és un dels exemples claus de les construccions de repoblació i que com a tal és una mescla eclèctica d’obres asturianes, visigodes i paleorromanes. D’aquest immoble, també destacarà el intel·ligent ús de reciclatge de peces i materials provinents d’altres edificis, les quals queden integrades de manera harmònica, donant gran bellesa.

És important també, esmentar que d’aquest edifici s’ha dit que està abandonat, però la realitat és que ha patit nombroses intervencions, de vegades innecessàries i inclús perjudicials.
Actualment s’està lluitant per conservar l’edifici i per guanyar un dia més al pas del temps i a les inclemències natuarals, ja que aquest edifici sofreix d’humitats a causa del seu emplaçament. El propi municipi du a terme tasques per reivindicar la conservació i actualització del immoble, així com revitalitzar el turisme cultural de la zona; ja que sinó pot caure en l’oblit com en altres dècades ha passat. Grans personalitats com Artemio Tejera o Gerardo Boto, cada dia fan més per a que l’església sigui reconeguda com es mereix i que enguany publicaran un libre dedicat al temple de San Miguel de Escalada amb els nous desobriments amb motiu del seu aniversari.

 Cartell aniversari San Miguel de Escalada. Font imatge: blog traslashuellasdeltiempo

Marta Antúnez.



No hay comentarios:

Publicar un comentario